Aandelen taxeren

Aandelen taxeren? Hoe kunt u dit het beste doen?

Aandelen taxeren

Aandelen taxeren is een heel vak opzich, maar helaas krijgt bijna niemand hier echt les in. Dit is erg zonde, want als u op een goede manier de waarde van een aandeel kunt bepalen bent u gegarandeerd van mooie winsten. Tijd om eens te kijken hoe u de waarde van een aandeel in 5 stappen kunt bepalen. Lees snel verder!

Beginnen met beleggen? Start hier! *CFD service. 80,6% verliest geld.

 

Hoe aandelen taxeren?

Het is niet altijd eenvoudig om de daadwerkelijke waarde van aandelen te bepalen. Goed worden in het taxeren van aandelen is dus ook geen kattenpis. De reden dat het niet eenvoudig is om aandelen te taxeren, zit hem in het feit dat er met talloze factoren rekening moet worden gehouden. Veel van deze factoren zijn gericht op de toekomst. Het voorspellen van de toekomst is helaas erg lastig.

Om tot een goede bepaling van de waarde van een aandeel te kunnen komen, moeten er in principe meerdere factoren worden meegenomen. Denk aan: toekomstige verwachte winsten, schulden, eigen vermogen per aandeel, winstgevendheid, marktaandeel, potentie om door te kunnen groeien, uitkeringen van dividend, populariteit en stabiliteit van het product/dienst, bekwaamheid van het management en zo zijn er nog talloze andere aspecten die allemaal van invloed zijn op de toekomstige waarde van een aandeel.

Hieronder verstrekken we een strategie die het goed mogelijk moet maken om aandelen te taxeren. Deze strategie is deels door het team van Aandelenkopen.nl bedacht, maar is ook deels gebaseerd op het boek: “The Intelligent Investor” van Benjamin Graham. Warren Buffett noemde dit ook wel het beste boek ooit over beleggen en investeren. De strategie is in 5 stappen ingedeeld. het gaat om: voorbereiding, verwacht winst per aandeel, risicofactor, correctie eigen vermogen per aandeel en uitkomst. Zie ook de grafische weergave hiervan.

 

 

Stap 1: voorbereiding

Dit is de eerste stap in bij het taxeren van aandelen. Kies een bedrijf waar u in bent geïnteresseerd en ga u vervolgens uren lang volledig inlezen in alle aspecten van het bedrijf. Is het een bedrijf waar u uw geld op wilt inzetten? Zit er toekomstmuziek in de sector? Zijn er bedreigingen en kansen? Zijn er concurrenten die de boel misschien willen overnemen? Komt er nieuwe regelgeving waardoor de omzet en ook de winst in het geding zijn?

Klaar met inlezen? Ga dan pas in de cijfers duiken (stap 2). Deze volgorde is belangrijk, omdat u eerst vertrouwen moet krijgen in de bedrijfsvoering van de onderneming. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u echt geld gaat inzetten en u moet dan wel een goed gevoel over de producten en diensten van het bedrijf hebben.

 

Stap 2: verwachte winst per aandeel

We kiezen er in dit voorbeeld voor om ons te gaan verdiepen in Unilever. Tijd om eens uit te zoeken of u nu Unilever aandelen moet kopen! Om u alvast op weg te helpen, hebben we de volgende cijfers die u kunt bekijken.

kerncijfers

Schrikken alle cijfers u af? Geen probleem. Neem even rustig de tijd om alles op u te laten inwerken. Het is goed om te weten dat de bovenstaande cijfers eigenlijk genoeg zijn om een redelijk betrouwbare taxatie te kunnen maken. Het belangrijkste cijfer dat op lange termijn de aandelenkoers gaat beïnvloeden is de winst per aandeel (WPA). De winst per aandeel van €1,82 is berekend door de winst van €5.184.000.000 te delen door het aantal uitstaande aandelen van 2.853.900.000.

Het is nu cruciaal om te gaan bepalen wat de toekomstige verwachte winst per aandeel gaat worden. We zien in principe een langzaam stijgende winst per aandeel van €1,66 in 2013 naar €1,82 in 2016. Met een zeer waarschijnlijk aantrekkende wereldeconomie in 2017 tot 2022, is het opzich best realistisch dat de winst per aandeel de komende 5 jaar naar €2,10 kan oplopen. We kiezen voor een periode van 5 jaar, omdat het dan nog enigszins voorspelbaar kan zijn en omdat dit een redelijke periode is om een lange termijn belegging te doen.

   

Stap 3: risicofactor

De risicofactor is de volgende belangrijke stap die moet worden gezet bij het aandelen taxeren. Deze factor moet worden gebaseerd op de betrouwbaarheid van de verwachte winst per aandeel die u heeft berekend in stap 2. Bij het bepalen van de risicofactor moet u altijd een cijfer kiezen dat tussen de 8 en de 20 ligt.

Cijfer 8 is een erg risicovol bedrijf en de verwachte winst per aandeel kan bij zo’n bedrijf dus ook behoorlijk afwijken. Denk bij cijfer 8 aan een bedrijf zoals Gemalto. Regelmatig zijn er winstwaarschuwingen en stabiliteit in omzet- en winstcijfers ontbreekt. Cijfer 12 is een neutraal bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Aalberts of AkzoNobel. Cijfer 20 is het meeste betrouwbare bedrijf dat er mogelijk is. Denk hierbij aan Unilever. Speel veel met deze factor en probeer de invloed op de uitkomst te begrijpen.

 

Stap 4: correctie EV per aandeel

Naast de verwachte winst per aandeel en de geselecteerde risicofactor, is het ook belangrijk om te kijken naar het eigen vermogen van de onderneming. Ga naar de balans in het jaarverslag en bekijk hoeveel eigen vermogen er beschikbaar is op het totale vermogen. Het is fijn als de onderneming niet al te veel in de schulden zit, omdat dit de bedrijfsvoering op de lange termijn kan beïnvloeden. Het zou zonde zijn als een groot gedeelte van de brutowinst verloren gaat aan rentekosten.

Geen zin om het jaarverslag door te nemen? Geen probleem. Op veel websites en ook bij veel brokers is het mogelijk om de beknopte variant ‘eigen vermogen per aandeel’ te vinden. Het eigen vermogen per aandeel is het volgende puzzelstukje bij het taxeren van aandelen.

In ons voorbeeld van Unilever zien we dat het eigen vermogen per aandeel €5,73 bedraagt. In het rare scenario (gaat nooit gebeuren) dat Unilever de deuren sluit en stopt met de verkoop van zijn producten zal er nog maar €5,73 aan waarde per aandeel over blijven. De koers van het aandeel staat in ons voorbeeld echter op €44,-. Als aandeelhouder verliest u in zo’n scenario dus €44 – €5,73 = €36,27. Dit wilt u absoluut zien te vermijden.

Gelukkig zal een andere beursgenoteerde onderneming niet zomaar zonder reden stoppen met zakendoen. Om deze reden nemen we maar 33% van het verschil mee in de berekening. Dit betekent dat er alsnog €11,97 aan koerspotentie verloren gaat. Het lage eigen vermogen per aandeel is bij Unilever dus eigenlijk een flinke afknapper.

 

Stap 5: uitkomst

De uitkomst van het voorbeeld kan als volgt worden berekend: €2,10 winst per aandeel x factor 20 = €42. Vervolgens moet €42 – €11,96 worden gedaan. Dit is de correctie op het lage eigen vermogen per aandeel. Het koersdoel van Unilever komt dan uit op €30,03. Unilever is op dit moment dus echt te duur om te kopen. Zelfs als de correctie op het eigen vermogen per aandeel niet wordt toegepast, is Unilever nog erg duur.

Het is belangrijk om op te merken dat de uitkomst van de berekening vooral gebaseerd zijn op geschatte gegevens. De verwachte winst per aandeel over de komende 5 jaar is moeilijk te bepalen. Als u zelf andere cijfers invoert zal de uitkomst ook gaan afwijken van onze eigen berekeningen. We hebben naast Unilever deze berekening ook voor ING en Shell gedaan. Het valt op dat ING wel erg koopwaardig is met een koerspotentie van 15%. Shell kunt u wel net zo goed links laten liggen.

AandeelKoersVerwachte WPAFactorUitkomstEV per aandeelCorrectieKoersdoelPotentie
ING€13,42€1,4012€16,8012,84-€1,30€15,4915%
Shell€24€1,5017€25,50€22,44-€1,01€24,492%
Unilever€44€2,1020€42€5,73-€11,96€30,03-32%

De uitkomst van de formule is de waarde die het aandeel eigenlijk waard zou moeten zijn. Op de beurs overheersen echter vaak hebzucht en angst. In veel gevallen zal de koers van het aandeel daarom lager of hoger noteren dan uw eigen getaxeerde waarde. Is het aandeel ondergewaardeerd? Dan moet u instappen!

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.