Deze 25 beleggingstips helpen u op weg!Beleggingstips

Beleggen is een werkwoord en net zoals bij fietsen, voetballen, hardlopen of darten zult u tijd en energie moeten investeren en kennis op moeten doen om er succesvol in te worden.

Om u flink op weg te helpen hebben wij de volgende 25 beleggingstips voor u. Deze 25 beleggingstips zijn goed in de praktijk te brengen en het zijn tips waar u echt iets aan heeft!

Omdat we in dit artikel zoveel beleggingstips behandelen, hebben we deze opgedeeld in de onderdelen: Planning en oefenen. Inleg, analisten en limieten Kosten en spreiding. Koers- en dividendrendement. Veel plezier met het doornemen van deze nuttige tips!

 

Planning en oefenen

 1. Maak altijd een duidelijke planning en houd u daar vervolgens ook aan. Laat u niet beïnvloeden door emoties en hoor anderen aan, maar doe niet automatisch wat ze zeggen. Ook de ware specialisten hebben het wel eens mis en u kunt beter zelf uw eigen plan trekken.
 2. Gaat u voor het eerst beleggen? Probeer dan voldoende informatie in te winnen over wat er komt kijken bij beleggen, om te voorkomen dat u teveel gaat gokken. Gokken doen we in het casino, beleggen doen we op de beurs.
 3. Gebruik de planning die u maakt om bijvoorbeeld een aantal geschikte aandelen te vinden, die u direct of in de loop der tijd aan kunt kopen. Wilt u van start gaan met een klein kapitaal en dat langzaamaan uitbreiden? U kunt op die manier meer wegwijs worden op de beurs, zonder dat u meteen grote risico’s loopt.
 4. Probeer eerst eens te oefenen met het handelen in aandelen, door een demo account aan te maken bij één van de online brokers. U kunt daarmee geld inzetten, zonder dat u hier zelf risico mee loopt.
 5. Stel automatische punten voor de koop en verkoop in tijdens het oefenen met een demo account en probeer uw emoties op die manier zoveel mogelijk uit te schakelen. Lukt dat? Stap dan over naar het doen van een daadwerkelijke belegging.

 

Inleg, analisten en limieten

 1. Neem vooraf een besluit over het bedrag waarmee u wilt gaan beleggen.
 2. Leen geen geld om te beleggen, dit brengt grote risico’s met zich mee.
 3. Bepaal vooraf hoeveel winst of verlies u zal nemen, na een bepaalde koersontwikkeling. Wijk tijdens de rit niet af, ook niet wanneer de koers zich toch op een meer gunstige manier ontwikkeld.
 4. Selecteer een groepje aandelen, bijvoorbeeld op basis van de kennis die u heeft van deze bedrijven. Probeer te begrijpen waarom een aandeel in waarde stijgt of zakt en probeer op die manier na te gaan hoe de koers er de komende tijd uit zal gaan zien.
 5. Volg het buikgevoel dat u heeft, bijvoorbeeld op het moment dat u verwacht dat een bepaalde onderneming het de komende tijd erg goed zal doen. De kans is groot dat u gelijk heeft, ook al kunt u niet onder woorden brengen waar dat precies aan ligt.
 6. Negeer de beursgang van nieuwe bedrijven, aangezien dit veel risico met zich meebrengt. Zorg in plaats daarvan voor een degelijke analyse van de overige beschikbare aandelen.
 7. Volg een specialist als Warren Buffet, of leer hiervan door het patroon van beleggingen te doorgronden en daar zelf mee aan de slag te gaan.
 8. Ken uw limiet en probeer deze bij voorkeur automatisch in te stellen. Zorg er op die manier voor dat er een automatische aankoop of verkoop plaats zal vinden.
 9. Laat uw vrienden u niet overhalen om toch meer in te zetten of langer te blijven beleggen, houd vast aan de limiet die u uzelf heeft gesteld.
 10. Beleg niet wanneer u teveel alcohol op heeft, om verkeerde beslissingen te voorkomen. Alcohol kan remmingen wegnemen, waar u later spijt van kunt krijgen. Beleg ook niet wanneer u onder druk staat of stress heeft. Neem elke beslissing met een gezond boerenverstand.

 

Kosten en spreiding

 1. 25 beleggingstipsSwitch niet te vaak van aandelen en andere effecten, omdat dit u op den duur veel aan- en verkoopkosten zal kosten.
 2. Beleg in beleggingsfondsen, maar let goed op de beheerskosten die ze u in rekening zullen brengen. Deze kosten gaan direct ten koste van het netto rendement dat u kunt maken, al kiest u hiermee als beginnende belegger voor een eenvoudige strategie en aankoop.
 3. Vergelijk brokers en kies voor een broker die u lage kosten in rekening brengt, bijvoorbeeld op basis van een lage spread. Op die manier werkt u toe naar het hoogste netto rendement over uw beleggingen.
 4. Stap niet te overhaast in een bepaald aandeel, maar denk altijd na over de spreiding van risico’s en de blootstelling die u kiest. Breng dan ook voldoende spreiding aan en stop nooit 50% of meer in een enkel beleggingsproduct. Leg nooit alle eieren in één mand, zorg in plaats daarvan voor spreiding en neem genoegen met het gemiddelde rendement dat hieruit zal voortvloeien.
 5. Zorg niet alleen voor voldoende spreiding onder bijvoorbeeld diverse gebieden, maar zorg ook voor differentiatie. Kies aandelen van verschillende ondernemingen en probeer op die manier minder afhankelijk te zijn van de specifieke risico’s van bepaalde bedrijven of sectoren waarin u investeert.

 

Koers- en dividendrendement

 1. Durf posities te verkopen na een daling van de koers van 10%, om geld vrij te maken voor nieuwe beleggingen die wel winst op zullen leveren.
 2. Weet goed wanneer u dient in te stappen en uit dient te stappen, door trends te leren herkennen en daar meer over te lezen.
 3. Pak een winst en beperk een verlies. Met name dit laatste hebben weinig mensen onder de knie, maar is van groot belang binnen de beleggingstips om hier op een succesvolle manier mee om te kunnen gaan.
 4. Beleg zoveel mogelijk op de lange termijn, met name wanneer u nog een heel leven voor u heeft. Beleg in vastgoed zoals huizen, aangezien deze op de lange termijn vanzelf meer waard zullen worden.
 5. Durf te beleggen als gewone man of vrouw. Kies voor een beleggingsfonds en doe hier vervolgens jaren niets mee, om daarna na te gaan wat de winst is van die afgelopen zijn.
 6. Probeer aandelen te kopen op het moment dat de waarde laag is. Het is zeer onverstandig om een aandeel te kopen na een stijging van de koers, de kans is dan immers groot dat de trend zich om zal keren en de waarde juist weer af zal nemen.
 7. Probeer het koersverloop van de afgelopen tijd in kaart te brengen en ga na waar er sprake is van een weerstand. Beperk u bij voorkeur tot aandelen waarvoor u ook call-opties kunt schrijven, of waarmee u kunt rekenen op dividend.
 8. Maak de grootste winsten met aandelen die eigenlijk niemand wil hebben, maar die flink in waarde op kunnen lopen.
 9. Kies voor aandelen die ook dividend uitkeren, zodat u ondanks een koersdaling of neutrale koers toch op een aantrekkelijk rendement kunt rekenen met de aandelen die u in uw bezit heeft.
 10. Heb voldoende geduld, aandelen zullen niet binnen een paar dagen voor een enorme winst zorgen. Wacht de betere tijden rustig af en neem pas verlies wanneer u niet het idee heeft dat er een ommekeer plaats kan gaan vinden.