Welke 10 beleggingszondes moet u in de gaten houden?

10 beleggingszondesAls u gaat beleggen worden er ook fouten gemaakt. Zowel beginnende als gevorderde beleggers krijgen hiermee te maken. Van fouten kunt u leren zeggen ze altijd, maar het is toch wel fijn als dit ‘leerproces’ niet al teveel geld kost! In dit artikel sommen we de 10 grootste beleggingszondes op. Zo kunt u deze zondes in de gaten houden en deze proberen uit te sluiten. De 10 beleggingszondes die we gaan behandelen zijn:

  1. Angst
  2. Hebzucht
  3. Interpretatie
  4. Kuddegedrag
  5. Ongeduldigheid
  6. Onder- en overreactie
  7. Selectieve waarneming
  8. Spijt
  9. Verankering
  10. Zelfoverschatting

 

Angst

De eerste beleggingszonde waar u voor moet uitkijken is angst. Of u nou een vrouwelijke of mannelijke belegger bent, we krijgen allemaal te maken met onzekerheid over transacties. Maak ik wel de juiste beslissingen? Stel nou dat ik het toch verkeerd zie? Sommigen zijn zo onzeker, dat ze in allerlei emoties de verkeerde beslissingen gaan nemen. Als belegger moet u accepteren dat het niet mogelijk is om altijd te winnen. Blijf aan uw beleggingsdoel en uw beleggingshorizon denken en zorg ervoor dat u, uzelf niet teveel laat leiden door emoties zoals angst of hebzucht (de tegenhanger van angst).

 

Hebzucht

Hebzucht is het tegenovergestelde van angst. Als belegger moet u er te allen tijde voor waken dat u niet te maken krijgt met hebzucht. U kent vast wel wat films over Wallstreet. Een veelgebruikte quote in deze films is ‘greed is good’. In tijden dat de markt gigantische stijgingen vertonen (jaren 90) is iedereen euforisch. Als belegger wilt u meer en meer. 5% rendement is op jaarbasis natuurlijk veel te weinig. Vervolgens gaat u meer risico’s nemen en deze risico’s kunnen het mooie rendement van 5% zomaar teniet doen.

 

Interpretatie

De markt functioneert door vraag en aanbod. Vraag en aanbod wordt weer bepaald door de interpretatie van bijvoorbeeld kwartaalcijfers of jaarverslagen. Zorg ervoor dat u geen foutieve interpretaties maakt. Zo voorkomt u dat u verkeerde beleggingsbeslissingen neemt.

 

Kuddegedrag

Eén van de grootste zondes is kuddegedrag. Mensen zijn net schapen, helaas zit dit in onze natuur. Als iedereen heel positief is over Facebook aandelen, zijn veel beleggers geneigd ook Facebook aandelen te kopen. Helaas is de koers-/winstverhouding in veel van deze gevallen al erg hoog. U betaalt dan de hoofdprijs voor wat van deze aandelen. Pas hier dus mee op! Luister niet naar analisten, trek uw eigen plan en volg de grote menigte niet zonder zelf goed na te denken en zonder uw eigen boerenverstand te hebben geraadpleegd.

 

Onder- en overreactie

Vrijwel alle beleggers hebben last van onder- en overreacties op nieuwsberichten. Toen het Volkswagen schandaal naar boven kwam waren er sommigen die Volkswagen gelijk failliet verklaarden. Anderen dachten juist dat het schandaal helemaal geen invloed op de bedrijfsresultaten zou hebben. Een mooie middenweg is vaak het verstandigst. Probeer onder- en overreacties uit te sluiten.

 

Ongeduldigheid

Als belegger wilt u het liefst vandaag nog even 10% rendement scoren. Elke euro winst die u nu kunt realiseren is mooi meegenomen nietwaar? Vrijwel iedereen denkt zo en vrijwel iedereen verliest daarbij de lange termijn focus uit het oog. Ongeduldigheid is vaak de boosdoener. Als u een lange termijn belegger bent is het niet nodig om iedere dag met uw neus op het beursnieuws te zitten en uw portefeuille te verversen. De F5-knop wordt er in ieder geval niet mooier op! Zorg ervoor dat u wat meer geduld leert te krijgen. Dat is alleen maar goed voor uw gemoedstoestand en uw lange termijn rendement.

 

Selectieve waarneming

Selectieve waarneming is doodzonde. Sommigen willen hun eigen mening of standpunt bevestigd zien. De andere kant van het verhaal wordt vervolgens genegeerd. Veel mensen hebben last van selectieve waarneming en zijn niet in staat om beide kanten van het verhaal te analyseren.

Stel u heeft vroeger bij Philips gewerkt. Het ging toen erg goed met het bedrijf en u bent ervan overtuigd dat Philips nu ook goede resultaten boekt en de markt de komende jaren blijft domineren. U verwacht zelfs flinke groei van het marktaandeel. Misschien zijn deze gedachten wel voornamelijk gebaseerd op het verleden? Blijf altijd nuchter naar een aandeel kijken.

 

Spijt

Sommige beleggers hebben fouten gemaakt in het verleden. Spijt kan vervolgens grote impact hebben op hun beleggingen. Vergeet nooit dat u van uw fouten kunt leren. Waarschijnlijk neemt u nu betere beslissingen en bent u beter in staat om aandelen, valuta’s, grondstoffen enz. op waarde te schatten. Blijf niet verbitterd en ga door met uw leven!

 

Verankering

Een andere psychologische beleggingszonde is verankering. Stel u koop als aandelen Shell voor de prijs van €25,- per aandeel. Veel beleggers weigeren dan het aandeel voor minder dan €25,- te verkopen. Ze kijken niet naar de waarde die de onderneming op dit moment heeft, maar ze kijken naar een transactie die ergens in het verleden heeft plaatsgevonden. Vergeet vooral niet dat een bedrijf in een korte tijd veel meer, of minder waard kan worden.

 

Zelfoverschatting

Iets dat erg slecht is, is zelfoverschatting. Sommigen vinden zichzelf een erg goede belegger. Ze denken ‘ik ben de beste’ of ‘ik weet wat ik doe’. Bij deze zelfoverschatting komen vaak arrogantie en naïviteit om de hoek kijken. Al met al wordt u hier geen leuker mens van. Als u de markt op de voet volgt, weet u dat de markt helaas veel onverwachte bewegingen maakt. Probeer uw zelfoverschatting enigszins te beperken. U weet misschien veel, maar vergeet niet, de markt heeft altijd gelijk!