Wat is een spread?

SpreadDe spread van een bepaald effect staat voor het verschil tussen de bid en de ask prijs. Dit zijn de bied en de laat prijzen, die handelaren op de beurs hanteren. U kunt zich als belegger voorstellen dat de bid prijs lager ligt dan de ask prijs. Stel dat u een aandeel in handen heeft kunt u dat tegen de bid prijs verkopen, maar dient u daar aan de andere kant de ask prijs voor te betalen.

Het verschil hiertussen geeft de spread aan. Het is als belegger interessant om op zoek te gaan naar een zo laag mogelijke spread, aangezien dit ervoor zorgt dat u weinig kosten betaalt om te kunnen handelen, wat het positieve rendement uiteindelijk ten goede zal komen.

 

Handelsfrequentie

Indien u passief belegt voor op de lange termijn zal u over het algemeen nauwelijks te maken hebben met de spread. U betaalt de bid prijs voor een bepaald effect, maar u houdt dit vervolgens lang genoeg vast om qua rendement over de spread heen te komen en uiteindelijk voldoende te verdienen. Indien u er aan de andere kant echter voor kiest om te speculeren of zeer actief te beleggen en de markt te willen verslaan, dan wordt de spread een stuk belangrijker. Iedere keer dat u een positie opent of sluit krijgt u te maken met de spread en betaalt u als het ware kosten.

 

Bid en ask

De bid prijs komt tot stand door handelaren die een bepaald effect nog niet in handen hebben, maar die het van u willen overnemen. Heeft u een bepaalde positie ingenomen en wilt u daar graag weer vanaf? Dan krijgt u daar de bid prijs voor. Aan de andere kant kunt u op een bepaald moment besluiten om een effect aan te schaffen bij vergelijkbare handelaren. Zij brengen u de ask prijs in rekening, die wat hoger ligt. Dit betekent dat u na het aankopen van een effect de spread verliest, aangezien u direct weer zou kunnen verkopen tegen de bid prijs.

 

Liquide markt

Het is als belegger interessant om op zoek te gaan naar een liquide markt. U zorgt er op die manier voor dat de spread zo laag mogelijk uit zal vallen. Dit heeft te maken met het feit dat het grote aantal transacties ervoor zorgt dat de kosten afnemen en het mogelijk is om met een minimale spread toch een interessant rendement te maken. Wat dat betreft kunt u hier de wet van vraag en aanbod in terugzien, die ervoor zorgt dat de kosten binnen een liquide markt lager uit zullen vallen dan in een illiquide markt.

 

Voordelig beleggen

Indien u voordelig wilt beleggen is het verstandig om goed rekening te houden met de bid en ask spread. U zorgt er daarmee voor dat u de kosten goed in de hand kunt houden. Probeer de spreads zo laag mogelijk te kiezen door te beleggen in een liquide markt, of kiest voor een belegging die u langere tijd vast kunt houden. Met name het speculeren in een illiquide markt is erg duur. Daar kan de spread gemakkelijk oplopen en daarmee vragen om een behoorlijk positief rendement, zodat u er uiteindelijk toch wat aan over kunt houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *