Lees hier alles over de term “beurs”

beurs

De beurs, wat is het en wat heeft u eraan? Het is de plaats waar ondernemingen risicodragend kapitaal aan kunnen bieden en waar beleggers de mogelijkheid hebben om hierin te investeren. We kunnen er effecten verhandelen zoals aandelen en obligaties, maar daarnaast ook kiezen voor een aantal van de derivaten hiervan. U kunt hierbij denken aan opties en futures, maar ook aan turbo’s en trackers. Wat dat betreft bestaan er verschillende mogelijkheden op de beurs en is het de plaats waar we er onder andere voor kunnen zorgen dat we een aantrekkelijk rendement op ons kapitaal kunnen maken. De beurs in Nederland heet de AEX en is een beurs van Euronext. Dit bedrijf heeft ook over de grens beurzen, waar we kunnen handelen.

Begin hier met beleggen!

 

Euronext

Euronext is het bedrijf achter de Nederlandse beurs, maar ook achter de beurs van België en bijvoorbeeld die van Frankrijk. We gebruiken de AEX in Nederland om de ontwikkeling van de grote ondernemingen weer te geven en de AMX om ook de iets minder grote ondernemingen mee te kunnen nemen. Op de beurs zelf hebben we de mogelijkheid om te handelen, door gebruik te maken van een broker. U kunt onder andere kiezen voor een online broker, waarmee u op een voordelige manier toegang kunt krijgen tot de verschillende aandelen, obligaties en derivaten die er beschikbaar zijn.

 

Uitgifte van risicodragend kapitaal

Aan de beurs kunt u handelen in risicodragend kapitaal. Het gaat om onder andere aandelen van bedrijven, die deze uitgeven om kapitaal op te halen. Bedrijven hebben hierdoor de mogelijkheid investeringen te doen, of de lopende rekeningen te betalen. U verschaft de ondernemingen als het ware kapitaal, waardoor u voor een bepaald gedeelte eigenaar wordt. U kunt een rendement maken met uw aandelen op basis van koerswinst, maar daarnaast gebruik maken van dividend. Aandelen kunnen in waarde stijgen, maar ook dalen. In ruil voor het risico zullen veel ondernemingen u een aantrekkelijk dividend uitkeren.

 

Effecten verhandelen

U kunt aan de beurs een aantal verschillende effecten verhandelen. De meest bekende zijn aandelen en obligaties. Een aandeel is een waardepapier, waarmee u als het ware eigenaar wordt van een deel van de onderneming. Houd er rekening mee dat de ondernemingen miljoenen aandelen uitgeven. Daarnaast kunt u op de beurs investeren in obligaties. Dit zijn als het ware leningen die een bedrijf of een land aan kan gaan bij het publiek. U heeft de mogelijkheid om een obligatie aan te kopen en er daarmee voor te zorgen dat u een financiering aanbiedt. In ruil daarvoor krijgt u de couponrente uitgekeerd, plus of min een koerswinst of -verlies.

 

Derivaten van aandelen

Daarnaast kunt u aan de beurs handelen in de verschillende derivaten van de aandelen en obligaties. U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om een optie te nemen, waarmee u als het ware het recht koopt om een aandeel tegen een bepaalde koers te kopen. Verder kunt u gebruik maken van turbo’s, trackers, warrants en bijvoorbeeld futures. De verschillende derivaten maken het beter mogelijk om te speculeren op de waarde van aandelen. U hoeft de aandelen zelf dan nauwelijks in bezit te hebben, terwijl u toch een aantrekkelijk rendement op uw investering kunt realiseren.

Beginnen met beleggen is hier mogelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *