Zeepbel

Wat is een zeepbel?Nadelen van aandelen

Een zeepbel (in het Engels “bubble”) vindt plaats in de economie wanneer de prijs van een bepaald financieel goed sterk daalt en beleggers en investeerders massaal uittreden. De waardering, die vaak in de afgelopen tijd flink gestegen is, zakt hierdoor in korte tijd erg snel.

Voorbeelden van zeepbellen zijn de vastgoedzeepbel in de VS die plaatsvond 2008 en de internetzeepbel van 2000. Een andere zeepbeel is bijvoorbeeld ook de recent verschenen Bitcoin. Beleggen in Bitcoins was ongekend populair, maar momenteel is dit weer flink ingezakt.

 

Hoe ontstaat een zeepbel?

Een zeepbel ontstaat wanneer een bepaalde sector van de economie met hooggespannen (en vaak overdreven) verwachtingen veel investeringen aantrekt. Op de beurs wordt niet alleen gehandeld vanuit verstand. Beleggers investeren ook vaak vanuit emotie. Wanneer een belegger een goed gevoel bij een bepaald bedrijf heeft, zal hij hierin investeren. Bij een zeepbel is dit op grote schaal het geval. Wanneer belegger massaal besluiten om in een bepaalde instantie te gaan beleggen, zal dit de koers flink omhoog doen gaan. Wanneer de koers eenmaal zijn top bereikt heeft, zal deze vervolgens in rap tempo dalen. Beleggers zullen massaal desinvesteren en de koers zal zijn dieptepunt tegemoet gaan.

 

De internetzeepbel (dotcomcrisis) 2000

Het internet is rond het begin 2000 ontstaan en ook direct op mondiaal niveau gegroeid. Vele internetbedrijfjes werden in korte tijd uit de grond gestampt, maar ze waren niet allemaal levensvatbaar. Enkele bedrijven als Yahoo, Google en Microsoft kende al gauw een enorme populariteit en bleven alsmaar groter worden. Veel ondernemers wilde op dit succes “meeliften” en richten hun eigen ondernemingen op. Veel technologiebedrijven werden in korte tijd opgericht en gingen allemaal direct naar de beurs.

Doordat het internet in zo’n relatief korte periode grote populariteit verworven had, kregen alle beleggers hoge verwachtingen van dit nieuwe medium. Beleggers kochten dan ook massaal aandelen van deze internetbedrijfjes. Ook was het erg gemakkelijk om via leningen aan investeringskapitaal te komen. Hierdoor stegen de koersen naar ongekende hoogtes. Echter bleek al gauw dat de sector niet aan de verwachtingen kon voldoen. Veel van deze internetbedrijven gingen failliet en mensen raakte hun investeringen kwijt.

 

De vastgoedzeepbel 2008

In de vastgoedsector kan met een zeepbel grote schade worden aangericht. De meeste mensen die vastgoed aankopen, nemen hiervoor een hypotheek op. Wanneer de waarde van het vastgoed daalt, is het niet meer mogelijk voor de bank om een dergelijk bedrag ter grote van de hypotheek te kunnen vorderen. Wanneer een vastgoedbezitter zijn hypotheek niet meer kan aflossen, heeft de bank namelijk het recht om dit pand te veilen. Met deze opbrengsten zal dan de restschuld van de hypothecaire lening moeten worden gecompenseerd. Gezien de gedaalde waarde van het pand, zal de bank nooit het volledige bedrag kunnen terugvorderen. De bank heeft dus per definitie verlies gemaakt op de verstrekking van deze hypothecaire lening.

Dit was rond 2008 in Amerika ook de aanleiding voor de crisis waarin we vandaag de dag nog verkeren. Hypotheken werden namelijk gemakkelijk verstrekt aan mensen van wie de banken wisten dat ze nooit zouden kunnen terugbetalen. De banken leunden hiermee erg op de toename van de vastgoedprijzen. Door het grote aanbod van (voornamelijk) huizen, stortte de markt in zijn geheel in. De vastgoedzeepbel klapte en banken maakte grote verliezen, of gingen zelfs failliet (Lehman Brothers).

 

Wat wordt de volgende zeepbel?

De goudprijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce. Wanneer het slecht gaat met de economie, stappen veel beleggers over naar dit edelmetaal. Dit heeft als gevolg dat de prijs van goud omhoog gaat. Sinds de crisis van 2008 is de goudprijs alleen nog maar verder blijven stijgen, met in 2011 een recordbedrag van ongeveer 1900 dollar per troy ounce. De stijging leek geen einde te kennen en goud werd populair bij zowel de belegger als bij de banken. Na de eerste helft van 2013 is de koers echter weer gedaald.

Echt voorspellen wat de volgende zeepbel zal worden kan niemand. Het is echter altijd goed om niet blindelings achter de massa aan te lopen en vooral zelf na te blijven denken over wat realistisch is en wat uit zal draaien op een klappende zeepbel.

 

Geef een reactie