Wat zijn de topaandelen in deze tijd?

TopaandelenTopaandelen zijn natuurlijk aantrekkelijk voor iedere belegger, aangezien dit de mogelijkheden tot investeren zijn waar u geld mee kunt verdienen. Hoe vindt u de topaandelen en wat zeggen de professionals binnen de markt over de verschillende aandelen die er beschikbaar zijn?

Het is met behulp van bijvoorbeeld de Winst per Aandeel (WPA) en koers-/winstverhouding (K/W) mogelijk om een voorspelling te doen van aandelen. Houd er aan de andere kant natuurlijk rekening mee dat de verwachte topaandelen het altijd minder goed kunnen doen en dat zich aan de andere kant verrassingen voor kunnen doen.

 

Wat zijn topaandelen?

De topaandelen zijn afkomstig van de grote ondernemingen, die over het algemeen goed presteren. U kiest voor aandelen die het over het geheel genomen goed doen en die er op die manier voor zorgen dat u een aantrekkelijk dividendrendement kunt maken, of u een koerswinst kunt verwachten.

Over het algemeen wordt er een buy-advies voor deze aandelen gegeven, samen met een doel. Zodra de koers van het aandeel het doel bereikt is het verstandig om het aandeel weer te verkopen en daarmee de winst te nemen. Op die manier maakt u optimaal gebruik van de topaandelen die er beschikbaar zijn.

 

Voorspellen van topaandelen!

Men maakt gebruik van ratio’s om de topaandelen te kunnen voorspellen. Op het moment dat er ‘ruimte’ ontstaat in een aandeel is de kans groot dat de koers de komende tijd op gaat lopen, waardoor het verstandig is om het aandeel aan te kopen.

De voorspelling die men doet is onder andere afhankelijk van de winst per aandeel (WPA) en de koers-/winstverhouding (K/W) zoals die kunnen worden berekend. Houd er rekening mee dat de bekende behaalde resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

 

Winst per aandeel

De WPA biedt u als belegger de mogelijkheid om topaandelen te voorspellen, op basis van de winst die men heeft gemaakt en het aantal aandelen dat een onderneming uit heeft staan. De winst kan worden uitgekeerd in de vorm van dividend, waarbij het aantal uitstaande aandelen van belang is voor het bedrag dat u als aandeelhouder in handen krijgt.

U berekent de WPA door de winst (na belastingen en afschrijvingen) te delen door het aantal uitstaande aandelen. Houdt bovendien rekening met de verwaterde WPA, door ook de opties en warrants mee te nemen, die eventueel omgezet zouden kunnen worden in aandelen.

 

Koers-/winstverhouding

Daarnaast is de K/W van groot belang voor het voorspellen van topaandelen, aangezien deze aangeeft in hoeverre een bepaald aandeel ‘onder druk’ staat. Op het moment dat er sprake is van een hoge verhouding tussen deze twee elementen zijn de verwachtingen hoog. Beleggers verwachten een hoge uitkering op basis van de koers, waardoor het riskant is om hierin te beleggen. Andersom liggen de verwachtingen juist laag. De kans is dan groot dat u in de toekomst te maken krijgt met een topaandeel, waardoor u daar een aantrekkelijk rendement mee kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *