Wat zijn prioriteitsaandelen?Prioriteitsaandelen

Prioriteitsaandelen spelen een specifieke rol binnen het totale eigendom van de onderneming. Deze aandelen worden ook wel Gouden Aandelen genoemd, aangezien ze meer rechten met zich meebrengen dan andere aandelen die er worden uitgegeven.

De financiële rechten van deze aandelen zijn gelijk aan die van reguliere aandelen, het is vooral de zeggenschap die ervoor zorgt dat deze aandelen veel meer waarde hebben.

 

The Golden Share

Een prioriteitsaandeel wordt ook wel The Golden Share genoemd, wat aangeeft dat het een belangrijk stuk eigendom van een organisatie is. De zeggenschap waar dit aandeel recht op geeft kan van toepassing zijn op een aantal verschillende elementen. Het kan onder andere gaan om het doen van een bindende voordracht voor een bepaalde bestuurder, maar het is aan de andere kant ook mogelijk om een bepaalde beslissing te stoppen, op basis van het vetorecht. Wat dat betreft staat de eigenaar van de prioriteitsaandelen hoger met het oog op de zeggenschap, dan de houders van andere aandelen.

 

Veel zeggenschap

De uitgebreide zeggenschap komt vooral goed van pas op het moment dat er sprake is van beslissingen die wijzigingen aan kunnen brengen in een onderneming, waar bijvoorbeeld de oprichters het niet mee eens zijn. Met name het verkopen van grote onderdelen van organisaties wordt vaak tegengehouden met behulp van de prioriteitsaandelen. Wat dat betreft zorgt de zeggenschap dat het ook bij het aantrekken van extra kapitaal mogelijk is om de touwtjes binnen een familiebedrijf bijvoorbeeld zelf in handen te houden.

 

Beschermingsfunctie

In de meeste gevallen gaat er vooral een beschermingsfunctie uit van de prioriteitsaandelen. Ze zorgen ervoor dat het mogelijk is om een onderneming te beschermen, bijvoorbeeld tegen het opkopen door een hedge fund. In het verleden zijn zij er regelmatig in geslaagd om ondernemingen op te kopen, deze te splitsen en ze vervolgens met winst te verkopen. Deze keuzes komen een onderneming over het algemeen niet ten goede, waardoor men tegenwoordig vaker gebruik maakt van de prioriteitsaandelen. Het is op die manier mogelijk om dergelijke beslissingen tegen te houden en daarmee te zorgen voor de continuïteit van de onderneming.

 

Afschrikwekkende werking

De prioriteitsaandelen kunnen hierdoor op een heel directe manier zorgen voor de bescherming van een onderneming. Daarnaast gaat er een afschrikwekkende of preventieve werking vanuit, aangezien mogelijke nieuwe aandeelhouders steeds meer nagaan of er sprake is van deze prioriteitsaandelen binnen een onderneming. Is dit het geval, dan zullen zij minder snel overgaan tot een poging om een vijandelijke overname te doen.

Houd er rekening mee dat prioriteitsaandelen niet hetzelfde zijn als preferente aandelen. Deze tweede categorie geeft een voorrang bij het uitdelen van dividend, terwijl de prioriteitsaandelen vooral een aanvullende waarde kennen met het oog op de zeggenschap binnen een onderneming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *