Leer hier alles over preferente aandelen!Preferente aandelen

Preferente aandelen zijn in Nederland (nog) niet zo populair en bekend, in tegenstelling tot in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hoe kan dit eigenlijk? De aandelen zijn namelijk erg interessant. Als u er nog nooit iets over heeft gehoord, is het zeker interessant om dit artikel door te nemen!

Preferente aandelen worden ook wel aangeduid als ‘prefs’ of ‘cumprefs’. Wat zijn het, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kunt u er in handelen? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen! Lees dus snel verder.

 

Wat zijn preferente aandelen?

Preferente aandelen vormen als het ware een combinatie van een regulier aandeel en een obligatie. Met een aandeel kunt u op twee verschillende manieren geld verdienen: u kunt koerswinst maken en u kunt dividend uitgekeerd krijgen. Dat laatste krijgt u op het moment dat de onderneming waarvan u een aandeel bezit winst maakt, die men (gedeeltelijk) besluit uit te keren aan de aandeelhouders. Met een obligatie kiest u er als het ware voor een stukje lening te verstrekken aan een onderneming (of een land), waarover men u rente zal vergoeden. De obligatie zorgt daarmee voor een vast rendement, terwijl dat van een aandeel kan fluctueren.

Preferente aandelen hebben bepaalde voorrechten te bieden, die de reguliere aandelen niet hebben. Over het algemeen krijgt u als houder van een preferent aandeel een dividend percentage uitgekeerd, dat veelal wordt vastgesteld op basis van de nominale waarde. U maakt daarmee een vast rendement op uw investering. Daarnaast kunt u in bepaalde gevallen profiteren van de verdeling van de behaalde nettowinst, waardoor de preferente aandelen u dubbel rendement op kunnen leveren.

 

Voordelen

Preferente aandelen zorgen voor een duidelijke voorkeurspositie, die zorgt voor een meer aantrekkelijk rendement op uw investering. Kiest u voor cumulatief preferente aandelen? Dan kunt u zelfs aanspraak maken op misgelopen winstuitkeringen, bijvoorbeeld in een jaar waarin men sinds enkele jaren weer nettowinst maakt met een onderneming. Daarnaast hebben preferente aandeelhouders een voorkeurspositie boven de ‘gewone’ aandeelhouders, op het moment dat een onderneming failliet gaat. Het is dan ook niet vreemd dat de preferente aandelen veelal worden gebruikt om beschermingsconstructies op te stellen, bijvoorbeeld tegen overnames. De duidelijk preferente positie kan namelijk ook worden gebruikt om disproportionele stembevoegdheden toe te voegen aan de aandelen.

 

Nadelen

Kennen preferente aandelen ook nadelen? Ja, ze worden namelijk relatief weinig verhandeld in Nederland, waardoor het lastig(er) is om erin te investeren en op die manier een aantrekkelijk rendement te maken. Daarnaast zijn de preferente aandelen met vaste dividend percentages gevoeliger voor rentewijzigingen, waardoor dat een belangrijke factor is om rekening mee te houden. Weeg deze nadelen af tegen de voorkeurspositie, om tot een goede beslissing te komen.

 

Handel in preferente aandelen

Wilt u handelen in preferente aandelen? Op de Nederlandse beurs kunt u zich onder andere richten op een onderneming als ABN AMRO, BAM of de Gamma. Verder staat ook Unilever erom bekend dat men werkt met preferente aandelen. De handel op Euronext valt over het algemeen wat tegen ten opzichte van de mogelijkheden in de Verenigde Staten. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er mogelijkheden bestaan, zodat u geld kunt verdienen met de handel in preferente aandelen, mits u ze weet te vinden en aan weet te kopen.

 

Bekijk ook nog deze interessante artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *