Oprichtersaandelen

Lees hier alles over oprichtersaandelen!

Nominale waarde van een aandeelOp het moment dat iemand een onderneming opricht is hij of zij 100% eigenaar van het bedrijf. Richten meerdere partners het bedrijf samen op? Dan zijn zij gedeeltelijk eigenaar en hebben ze samen de mogelijkheid om te beslissen over de koers van de onderneming. Het is als onderneming vervolgens mogelijk om oprichtersaandelen uit te geven, nadat er sprake is geweest van verschillende investeringen. Dit zorgt ervoor dat de oprichters kunnen rekenen op een deel van de winst, maar zorgt er aan de andere kant niet voor dat ze meer stemrecht krijgen. Het zijn wat dat betreft speciale aandelen, die het vooral financieel aantrekkelijk maken om een onderneming op te richten.

 

Aandelen voor oprichters

De oprichtersaandelen zijn er, zoals de naam al aangeeft, voor de oprichters van een bepaalde onderneming. Dankzij deze aandelen is het mogelijk om een deel van de waarde van de onderneming zeker te stellen, mits de koers zich op de juiste manier weet te ontwikkelen. Het zorgt er daarnaast voor dat er sprake is van een winstdeling voor de oprichters, aangezien zij uiteindelijk de eerste eigenaren van een bedrijf waren. Dankzij de oprichtersaandelen is het mogelijk om hen de waardering aan te bieden voor het opbouwen van het bedrijf, zonder het stemrecht aan de andere kant uit handen te nemen bij de daadwerkelijke eigenaars van dit moment, de investeerders. Het kan gaat om institutionele beleggers die een groot bedrag in een bedrijf hebben geïnvesteerd, maar ook om particuliere beleggers die hebben besloten om hun kapitaal te beleggen.

De oprichtersaandelen kunnen worden uitgedeeld ter beloning van bewezen diensten voor de onderneming. Het is wat dat betreft een aanvullende beloning bovenop het salaris of de aandelen die een oprichter reeds in het bezit heeft. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de oprichters ervoor hebben gezorgd dat de onderneming is ontstaan, waardoor de overige beleggers nu een aantrekkelijk rendement kunnen maken.

 

Winstdeling en waarde

De oprichtersaandelen zijn goed voor winstdeling en hebben daarnaast natuurlijk een bepaalde waarde. De oprichters die de aandelen in handen krijgen hebben de mogelijkheid om deze op een later moment te verzilveren, al dienen zij rekening te houden met de speciale behandeling hiervan. De oprichtersaandelen zijn goed voor winstdeling, waardoor ze in ieder geval kunnen rekenen op een aantrekkelijk dividend.

 

Geen stemrecht

U dient er aan de andere kant rekening mee te houden dat de oprichtersaandelen geen stemrecht hebben. In plaats daarvan gaat het om een puur financiële beloning voor de bewezen diensten door de oprichters. Het stemrecht blijft in handen van de aandeelhouders zoals die er tot op dat moment zijn. Dit zorgt ervoor dat de onderneming bestuurd wordt door de daadwerkelijke aandeelhouders, die de mogelijkheid hebben om tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders hun stem te laten horen.

 

Geef een reactie