Wat is een openbare – en onderhandse emissie?

Op het moment dat een onderneming aandelen uit wil geven is het mogelijk om gebruik te maken van een openbare of een onderhandse emissie. De beide methoden zorgen voor de verkoop van aandelen, maar het onderscheid richt zich op de beleggers die zich in kunnen schrijven voor de aankoop hiervan.

Particulier en institutioneel

Op het moment dat een onderneming kiest voor een openbare emissie is het in principe voor een ieder mogelijk om zich in te schrijven voor de aankoop van aandelen. De institutionele beleggers hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven, maar ook de particuliere beleggers kunnen dit doen. Het is mogelijk om u via een beurs als Euronext in te schrijven voor de aankoop van de aandelen. Houd er rekening mee dat het majoreren aan een aantal beurzen verboden is, waardoor u zich dient in te schrijven voor het aantal aandelen dat u daadwerkelijk wilt aankopen. U kunt er daarmee voor zorgen dat er een eerlijke vraag ontstaat.

De openbare emissie zien we onder andere vaak op het moment dat een onderneming kiest voor een IPO, een eerste stap naar de beurs. Dit zorgt er namelijk voor dat het mogelijk is om een zo groot mogelijke kapitaalmarkt aan te spreken en daar veel geld op te halen om te kunnen investeren en te groeien.

Onderhandse emissie

Aan de andere kant kan een onderneming ervoor kiezen om een onderhandse emissie uit te voeren. Zoals de naam al aangeeft is er in dat geval sprake van een afspraak tussen de onderneming en een andere partij, die als belegger op zal treden. Over het algemeen gaat het om een institutionele belegger, die heeft aangegeven de aandelen tegen een bepaalde koers te willen kopen. Het is voor particuliere beleggers dan niet mogelijk om zich in te schrijven voor de aankoop van de aandelen. Wat dat betreft is er sprake van een meer besloten transactie, die er uiteindelijk ook voor zorgen dat de onderneming verder kan groeien.

Inschrijven openbare emissie

De onderhandse en de openbare emissie verschillen met betrekking tot wie zich kan inschrijven. De openbare emissie zorgt ervoor dat het mogelijk is om u openbaar in te schrijven voor de aankoop van de aandelen. Deze emissies vinden over het algemeen plaats wanneer een onderneming zoveel mogelijk kapitaal op wil halen. Ondernemingen kiezen vaker voor een onderhandse emissie op het moment dat ze de aandelen bij een bepaalde belegger onder willen brengen, bijvoorbeeld om deze later weer terug te kopen of te voorkomen dat ze vrij verhandelbaar worden.

Nadelen en voordelen aandelenemissie 

Uiteraard brengen de openbare en de onderhandse emissie zowel voor- als nadelen met zich mee. Ondernemingen kunnen deze afwegen door onder andere te kijken naar de grootte van de kapitaalmarkt die ze aanboren en het kapitaal dat ze op die manier op kunnen halen. Het is daarnaast verstandig om goed te kijken naar de risico’s van een vrije verhandelbaarheid, met het oog op de lange termijn doelen van het bedrijf. Voor de particuliere belegger zitten er aan onderhandse emissie alleen maar nadelen, aangezien het niet mogelijk is om u in te schrijven en u daarom geen aandelen kunt kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *