Leer hier alles over nutsaandelen!Nutsaandelen

Tot de nutsaandelen behoren aandelen van ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor de levering van water, elektriciteit en gas. In Nederland hebben we de markt voor elektriciteit en gas een aantal jaren geleden vrijgegeven, maar dat is elders in de wereld nog lang niet zo vanzelfsprekend. Het is wat dat betreft goed mogelijk om een stabiele investering te doen in een van deze ondernemingen. Met name wanneer u genoegen neemt met een beperkt rendement is het relatief veilig om hierin te investeren.

Onder andere in Amerika maken de nutsbedrijven ieder jaar winst, waardoor ze onder andere de mogelijkheid hebben om dividend uit te keren. De consument heeft geen keuze uit de verschillende leveranciers, aangezien deze door de overheid zijn aangewezen om in een bepaald gebied voor de voorzieningen te zorgen. Dat betekent dat consumenten niet zomaar de mogelijkheid hebben om over te stappen naar een andere (meer voordelige) leverancier. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de nutsbedrijven aldaar niet vrij zijn om hun eigen tarieven te bepalen. Toch slagen ze er over het algemeen in om ieder jaar winst te maken en er daarmee voor te zorgen dat de aandeelhouders kunnen rekenen op een aantrekkelijk rendement.

 

Beleg hier direct in nutsaandelen!

 

Voorspelbaar inkomen

Het grote voordeel van de nutsbedrijven is dat ze kunnen rekenen op een regelmatig inkomen, op basis van het gebied dat ze mogen bedienen. Dit zorgt ervoor dat veel aandeelhouders deze bedrijven gebruiken als een inkomstenmachine, die ongestoord door blijft draaien. Het inkomen kent een regelmatige basis en is wat dat betreft voorspelbaar. Dit maakt het mogelijk om vooraf na te gaan wat een investering ongeveer op zal leveren, ook op de lange termijn. Een goed voorbeeld van een dergelijke onderneming is Wisconsin Energie (NYSE: WEC), dat standaard een dividendrendement uitkeert van 3,6%. Daar bovenop werd er een verhoging van 12,5% aangeboden, omdat het bedrijf een payout ratio hanteert van 75%.

 

Geen grote groeiaspiraties

Een bijkomend voordeel met het oog op de nutsbedrijven is dat zij over het algemeen niet de ambitie te hebben om stukken groter te groeien. In plaats daarvan zijn ze over het algemeen tevreden met het gebied dat ze mogen bedienen, of hebben ze de mogelijkheid niet om verder uit te groeien. Dit zorgt ervoor dat de bedrijven de winst die ze maken in de meeste gevallen niet opnieuw willen of kunnen investeren. In plaats daarvan kunnen ze het uitkeren aan de aandeelhouders, waardoor u als belegger een interessant rendement kunt maken.

 

Beperkt rendement

Houd er aan de andere kant rekening mee dat dergelijke nutsbedrijven over het algemeen een dividend uitkeren van rond de 4% per jaar. Dat lijkt een interessante belegging, maar het heeft er op de lange termijn voor gezorgd dat het gemiddeld rendement lager is uitgevallen dan dat van de rest van de beurs. Wat dat betreft vormen de nutsbedrijven een interessante investering wanneer u op zoek bent naar een stabiele onderneming. Bent u op zoek naar mogelijkheden om wat meer rendement te maken met uw beleggingen? Dan is het verstandig om de nutsbedrijven voorlopig links te laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *