Wat is majoreren?

Majoreren staat voor het bewust groter inschrijven op bepaalde emissies, dan eigenlijk gewenst is. Er kunnen emissies plaatsvinden tijdens een IPO, maar ook tijdens nieuwe uitgiften van aandelen door ondernemingen. Op het moment dat een belegger een grote vraag verwacht is het mogelijk te majoreren en er daarmee voor te zorgen dat het gewenste aantal aandelen toch binnen handbereik zal komen.

Houd er rekening mee dat majoreren een belangrijk risico met zich meebrengt, aangezien het vooraf niet duidelijk is hoeveel vraag er daadwerkelijk naar een bepaald aandeel zal zijn. Op het moment dat dit tegenvalt kan dit ervoor zorgen dat er een financiële klap ontstaat, die u als belegger wellicht niet zomaar op kunt vangen.

 

Groots inschrijven

Het majoreren staat voor het groots inschrijven op een bepaalde emissie. Het is bij een IPO of latere emissie van nieuwe aandelen mogelijk om daarop in te schrijven en er daarmee voor te zorgen dat u de mogelijkheid heeft om de aandelen te kopen. U kunt dit doen om er als een van de eersten bij te zijn. Op het moment dat de vraag naar de aandelen groot is zal u er waarschijnlijk niet in slagen om zoveel stukken toegewezen te krijgen als u zou willen. U kunt dan wat groter inschrijven dan u daadwerkelijk van plan was, om dankzij het majoreren toch het gewenste aantal aandelen in uw bezit te krijgen.

 

Grote vraag

Op het moment dat er een grote vraag is naar bepaalde aandelen die tijdens een emissie worden uitgegeven zal een ieder een bepaald percentage toegewezen krijgen. Stel dat u bijvoorbeeld 100 aandelen wenst te kopen en er vanwege de grote vraag slechts 50% van de aandelen wordt toegewezen, dan kunt u er uiteindelijk maar 50 kopen. Indien u dit verwacht kunt u majoreren door u in te schrijven voor 200 aandelen. Op basis van de 50% toewijzing krijgt u uiteindelijk dan toch de mogelijkheid om 100 aandelen aan te kopen.

 

Financieel risico

Houd er echter rekening mee dat het majoreren een belangrijk risico met zich meebrengt. U schrijft zich bewust in op een te groot aantal aandelen, wat er onder andere toe kan leiden dat u uiteindelijk voor de complete inschrijving dient te betalen. Stel dat u zich inderdaad voor 200 aandelen inschrijft om er uiteindelijk 100 te krijgen en de vraag tegenvalt. In dat geval is de kans groot dat u de 200 aandelen toegewezen krijgt. U dient deze dan af te nemen, waardoor u te maken kunt krijgen met een financiële klap die u als belegger zelf wellicht niet zomaar op kunt vangen.

 

Verboden bij Euronext

Het is bij een IPO of latere emissie aan Euronext niet toegestaan om te majoreren. U dient zich in te schrijven voor het aantal aandelen dat u daadwerkelijk aan dient te kopen. De beurs wil op die manier voorkomen dat u bij het daadwerkelijk toewijzen van de aandelen uiteindelijk niet de mogelijkheid heeft om deze allemaal aan te schaffen. Er zou op dat moment een onwenselijke situatie ontstaan, die de beurs graag wil voorkomen. U kunt zich bij Euronext wat dat betreft alleen inschrijven voor de aandelen die u daadwerkelijk wilt kopen, zodat er een eerlijke vraag naar nieuwe aandelen kan ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *