Wat zijn goede aandelen en hoe kunt u dit beoordelen?Goede aandelen

Bent u op zoek naar goede aandelen? Dan is het van belang om op basis van een duidelijke structuur op zoek te gaan naar de aandelen waarin u kunt investeren. Probeer de aandelen te vinden die het op het moment matig doen, maar die goede toekomstperspectieven hebben.

Dat zijn de aandelen die immers groei kunnen laten zien, waardoor u koerswinst kunt maken. U kunt daarnaast kiezen voor goede aandelen op basis van het dividendbeleid, zodat u ook zonder koerswinst een aantrekkelijk rendement kunt maken.

 

Wat zijn goede aandelen?

Wat zijn goede aandelen? En hoe vindt u die? Een goed aandeel zorgt ervoor dat u een goede investering voor op de lange termijn kunt doen. Traders handelen op de korte termijn, maar de gemiddelde belegger zal aandelen over het algemeen jarenlang aanhouden, om op die manier een stabiel rendement te kunnen maken. Beoordeel het bedrijf grondig en zorg ervoor dat u bij kunt dragen aan een stukje continuïteit. Het kopen van een aandeel in een bedrijf is een belangrijke investering, waardoor het van belang is om vooral goed te kijken naar de soliditeit, zodat u een aantrekkelijk rendement kunt maken.

 

Hoe kan ik goede aandelen beoordelen?

U kunt allereerst kijken naar de financiële situatie van het bedrijf, om op die manier te bepalen in hoeverre het bedrijf beschikt over goede aandelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het bedrijf liquide en solvabel is. Dit zorgt ervoor dat men zowel op de korte als de lange termijn kan voldoen aan de schulden die er zijn gemaakt. U kunt dit controleren door gebruik te maken van de jaarcijfers, zoals die in het jaarverslag te vinden zijn. Is de liquiditeit op dit moment wat minder? Zoek dan naar een reden. Wellicht is het bedrijf hard aan het groeien, maar is de solvabiliteit gegarandeerd. De problemen met de liquiditeit zullen zich dan vanzelf oplossen, waardoor er nog altijd sprake kan zijn van goede aandelen.

Het zijn vooral de jaarrekening en de  balans die zorgen voor waardevolle informatie. Bereken verschillende ratio’s, met betrekking tot de liquiditeit, de solvabiliteit, cash flows en de toegevoegde waarde van het bedrijf. Bereken de ratio’s bovendien over meerdere jaren, aangezien u op die manier kunt ontdekken of het bedrijf een stijgende of juist een dalende lijn vertoont. Probeer de ratio’s daarnaast te vergelijken met die van andere bedrijven binnen de sector. Op die manier kunt u een goede indicatie krijgen van de goede aandelen die er beschikbaar zijn.

 

Goede aandelen en het dividendbeleid

Kijk daarnaast goed naar het dividendbeleid van een onderneming, aangezien dit voor een deel bepaalt of u te maken heeft met goede aandelen. Op het moment dat er jaarlijks dividend uitgekeerd wordt kunt u dit optellen bij uw ROI (Return on Investment), waardoor de koers minder hard hoeft te stijgen om uw doel te bereiken. Het uitkeren van dividend kan bovendien een belangrijk signaal zijn, dat aangeeft dat een onderneming financieel gezond is. Aandelen die jaarlijks dividend uitkeren zijn vooral in de defensieve sectoren te vinden. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de aandelen van energiemaatschappijen.

 

Goede aandelen herkennen

Wilt u goede aandelen herkennen? Dan is het daarnaast van belang om goed naar de sector te kijken waarin men actief is. Is de vraag naar producten stabiel en wat valt er te zeggen over de ontwikkeling van alternatieven in de toekomst? Denk na over het tempo waarmee producten op de markt kunnen worden gebracht en het (on)gemak waarmee nieuwe aanbieders toe zouden kunnen treden. Op basis van al deze factoren kunt u de goede aandelen herkennen, zoals die bijvoorbeeld op de AEX beschikbaar zijn, zodat u er in kunt investeren om een aantrekkelijk rendement te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *