De geschiedenis van aandelen!

Geschiedenis van aandelen

De geschiedenis van aandelen is interessant om te bekijken. Want waar komen aandelen nou eigenlijk vandaan en wie of wat heeft dit bedacht?

Het gaat allemaal terug tot in de tijd van de Romeinen. Zij gaven deze al onderhands uit aan de financiers, om op die manier het eigendom te regelen. Ook in de late Middeleeuwen werd er gebruik gemaakt van aandelen, bijvoorbeeld door de Italiaanse stadsstaten en de voorcompagnieën die er in Nederland werden gestart. Dit waren de voorlopers van de VOC, die ook al gebruik maakte van de aandelen, zoals we daar nu nog altijd mee omgaan.

 

Eerste officiële uitgifte

De eerste officiële uitgifte van aandelen die ook daadwerkelijk verhandelbaar waren vond plaats in Amsterdam, in 1606. Het was de VOC die aandelen uitgaf, om de maritieme activiteiten van die tijd te kunnen financieren. Bovendien ontstond er op deze manier een heuse effectenbeurs, zoals deze nergens anders ter wereld gebruikt werd. De VOC-aandelen waren de eerste ter wereld en zorgden daarmee voor een enorme stap voorwaarts.

De kleine aandeelhouders dienden echter al snel af te haken, door de door van het eerste succes. Dit zorgde ervoor dat de VOC in handen kwam van een aantal rijke families. Men ging echter anders om met het dividend, aangezien dat in natura werd uitgekeerd.

 

Verschillende beurzen

Vervolgens zijn er verschillende beurzen ontstaan, waar het mogelijk werd om de aandelen te verhandelen. In Nederland werd de AEX opgericht, terwijl Amerika de beschikking heeft over de Dow Jones en de Nasdaq. Deze laatste is bedoeld voor technologiebedrijven. De verschillende beurzen zorgden ervoor dat het mogelijk werd om sneller en efficiënter in de verschillende aandelen te handelen. Nederland was er vroeg bij en behoort wat dat betreft tot de absolute voorlopers op het gebied van aandelen.

 

Op naam en aan toonder

Er werd binnen de geschiedenis van aandelen vooral gebruik gemaakt van de aandelen op naam. Dit zorgde ervoor dat iemand de rechten van een aandeel genoot, op basis van wie hij of zij was. Het grote nadeel van de aandelen op naam is dat het lastig bleek om deze gemakkelijk te verhandelen. Men is overgestapt op de aandelen aan toonder, aangezien het dan niet langer nodig was om deze op naam te zetten. De persoon die het aandeel in handen heeft kan de rechten hiervan genieten en kan daarnaast bijvoorbeeld een koerswinst proberen te maken.

 

Aandelen met stemrecht

Er zijn aandelen met en zonder stemrecht beschikbaar, ook iets wat door de loop der jaren veranderd is. Binnen de geschiedenis van de aandelen werden deze vooral uitgegeven om het eigendom van een organisatie te regelen, waarbij het van belang was om stemrecht te verkrijgen. We maken tegenwoordig ook gebruik van aandelen zonder stemrecht.

Met het oog op de toekomst zal de handel in aandelen zich op een meer technologische manier gaan ontwikkelen. Momenteel handelen we alleen nog grote transacties per telefoon af, de rest verloopt via het internet. De kans is groot dat deze trend verder door zal zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *