Gaan aandelen stijgen de komende tijd?

Gaan aandelen stijgen

Een veelgestelde vraag van beleggers is: ‘Gaan aandelen stijgen?’. Iedereen wil wel het antwoord op deze vraag krijgen, want dan is het mogelijk om mooie winsten te boeken. Helaas hebben ook wij van aandelenkopen.nl geen glazen bol en het is niet met 100% zekerheid vast te stellen wat de beurs in de toekomst gaat doen. De beurs is namelijk vaak erg onvoorspelbaar. Dit komt omdat wereldwijd miljoenen mensen proberen in te spelen op de laatste marktontwikkelingen.

 

Wij willen u toch een eind op weg gaan helpen met behulp van een aantal grafieken en met behulp van een aantal beurswijsheden. Allereerst gaan we in op het verloop van de aandelenmarkt van de afgelopen tijd. Vervolgens kijken we naar het heden en de toekomst.

 

CFD aandelen kopen/verkopen kan hier! *CFD service. 80,5% verliest geld

 

Hoe heeft de aandelenmarkt zich ontwikkeld?

Het oudste aandeel ter wereld komt uit het jaar 1606. Al in dat jaar was het mogelijk om de eerste VOC-aandelen te kopen. De afgelopen 400 jaar heeft de aandelenmarkt zich sterk ontwikkeld. Waar we heel lang met papieren aandelen handelden, zijn we nu aan het beleggen via de digitale snelweg. Het beleggen op de beurs is voor veel meer mensen toegankelijk geworden en dat is erg positief te noemen.

Als we terugkijken naar het verleden is vast te stellen dat de beurs een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,6% heeft gerealiseerd. De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de Dot-com bubbel, 9/11, de crash van 2008, een mogelijke Grexit en alle andere tussentijdse crisissen, crashes, oorlogen, rampen etc. hebben de beurs afgeremd, maar niet kunnen stoppen. Op de lange termijn stijgen aandelen altijd! Dat is iets dat het verleden ons heeft geleerd.

In de natuur worden zwakke dieren afgemaakt en opgegeten. In het kapitalisme is dit niet anders. Bedrijven zoals World Online, BlackBerry, Oad, Free Record Shop en Imtech waren niet in staat om overeind te blijven in het harde wereldje waar we in leven. De sterke bedrijven zoals Google en Apple blijven over en zij zullen altijd blijven streven naar innovatie, financiële gezondheid, naamsbekendheid enz. Dat is ook de reden dat de beurs als geheel het altijd goed heeft gedaan en het altijd goed zal blijven doen. Onderweg krijgen we uiteraard wel te maken met talloze hobbels op de weg, maar uiteindelijk hebben deze hobbels geen invloed op het grote plaatje. Bekijk de onderstaande grafiek om de ontwikkelingen van de beurs van het jaar 1802 tot nu te zien.

Rentement op aandelen

 

Gaan aandelen stijgen de komende dagen/weken/maanden?

Sinds 2009 zitten we in een bullmarkt (stijgende beurs). Over het algemeen vindt er eens in de paar jaar een flinke crash plaats. Deze crash zagen we wellicht even op 24 augustus toen we met de AEX op één dag maar liefst 9% verloren. Zelfs een stabiel aandeel zoals Shell verloor die dag 7,72%. Al snel herstelde de beurs zich weer en we staan er nu weer iets beter voor. In de eerste maanden van 2015 steeg de beurs hard en er staat daarom ook nog steeds een (kleine) jaarwinst op de borden.

Wat de aandelenmarkt momenteel erg beïnvloed is een rentebesluit van de FED en de Chinese economie die af lijkt te koelen. Ook de obligatiemarkt, olie en valutapaar EUR/USD is iets dat u goed in de gaten moet houden. Deze hebben de afgelopen maanden rare patronen laten zien en bepalen in flinke mate het verloop van de aandelenmarkt.

Gaan aandelen stijgen? Deze vraag blijft uiteindelijk moeilijk te beantwoorden. Op de lange termijn zijn we ervan overtuigd dat aandelen altijd zullen stijgen. Als u een beleggingshorizon heeft die langer is dan 30 jaar, is het heel verstandig om in gedeeltes aandelen te kopen. Maak hierbij gebruik van de “Buy the dip strategie”. Koop aandelen wanneer deze ongeveer 10-15% vanaf hun top gedaald zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *