Gaan aandelen de komende tijd dalen?

Gaan aandelen stijgen

Met grote regelmaat ontvangen wij vragen via de mail. Een veelgestelde vraag van onze lezers is ‘Gaan aandelen dalen?’. Als belegger wilt u natuurlijk niet dat uw aandelen hard onderuit gaan. In dit artikel zullen wij daarom antwoord gaan geven op deze vraag. We geven dit antwoord door een aantal aspecten voor u op een rijtje te zetten.

 

CFD aandelen kopen/verkopen kan hier! *CFD service. 80,5% verliest geld

 

Wat hebben aandelen de afgelopen tijd gedaan?

Als terug wordt gekeken naar het jaar 1802 kan worden vastgesteld dat aandelen gemiddeld genomen met 6,6% op jaarbasis stijgen. Bekijk ook het artikel ‘Gaan aandelen stijgen?’. Helaas zijn er ook tijden dat aandelen dit rendement niet behalen. In 2008 daalde sommige individuele aandelen zelfs met 80%. Vooral bankaandelen zoals ING kregen het toen zwaar voor hun kiezen. 2008 was dus een erg slecht beleggingsjaar, maar sinds 2008 zijn de beurzen wereldwijd op een hele goede manier hersteld. De onderstaande grafiek geeft de koers van de AEX weer sinds deze periode. Wat opvalt aan de grafiek is dat er erg veel kleine en grote correcties (dalingen) plaatsvinden.Vrijwel elke maand is er op de één of andere manier een daling te zien.

AEX sinds 2009

 

Gaan aandelen dalen?

De vraag ‘Gaan aandelen dalen?’ is eigenlijk een vreemde vraag. Aandelen dalen zeker wel en dit gebeurt met grote regelmaat. Sinds 2008 zijn koersstijgingen groter dan koersdalingen, maar het is de vraag hoelang dit door gaat zetten. Op de korte termijn is alles mogelijk. Als er een slecht bericht uit China komt kan de beurs zomaar ineens dalen. Elk nieuwsbericht kan een daling van de aandelenmarkten veroorzaken. Een aandelendaling op korte termijn is dus nooit uitgesloten en kan niet worden voorkomen.

Als belegger moet u op de hoogte zijn van de mogelijkheid dat aandelen gaan dalen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van deze risico’s. Door uw beleggingsdoel en beleggingshorizon zorgvuldig te analyseren weet u zeker dat u met deze risico’s rekening houdt. Aandelen gaan dalen en de kunst is u hier overheen te zetten. Wanneer u voor de lange termijn aan het beleggen bent, is het sowieso niet belangrijk of een aandeel daalt. Op de lange termijn zullen aandelen altijd stijgen. Dit is al zo sinds 1802 en zal ook nu het geval zijn.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *