Maak gebruik van deze do’s en don’ts bij aandelen!

Denkt u na over het handelen in aandelen? Het is verstandig om kennis te nemen van de volgende do’s en don’ts, waarmee we graag aangeven waar u op dient te letten en hoe u ervoor zorgt dat u op een degelijke manier kunt beleggen. Maak bijvoorbeeld gebruik van stockpicking en zorg voor de juiste analyse van bepaalde aandelen of andere effecten.

Breng altijd voldoende spreiding aan en neem aan de andere kant geen overhaaste beslissingen. Volg niet zomaar het advies van anderen en zorg zelf voor een goede strategie. Neem een bepaald doel of idee voor ogen en ga daar vanuit, zodat u op een degelijke manier kunt beleggen in aandelen.

Do's en don'ts bij aandelen

 

Stockpicking en juist analyses

Eén van de belangrijke do’s met het oog op beleggen in aandelen is stockpicking. Het is verstandig om niet zomaar in een index of een ‘mandje’ met aandelen te investeren, u kunt in plaats daarvan op zoek gaan naar bepaalde aandelen die de moeite waard zijn. Verwacht u dat een onderneming flink zal groeien, of laten de jaarcijfers een onderwaardering van het aandeel zien? Dat vormen goede uitgangspunten voor stockpicking.

U maakt op die manier een fundamentele analyse van aandelen, de tegenhanger van de technische analyse. De technische analyse is vooral interessant tijdens het speculeren, bijvoorbeeld om een trend binnen de markt te herkennen en daar zo vlot mogelijk op in te spelen.

 

Voldoende spreiding aanbrengen

Daarnaast is het aanbrengen van voldoende spreiding een van de belangrijke do’s bij het beleggen in aandelen. Dit kunt u op diverse manieren doen. Breng lokaal spreiding aan door aandelen van ondernemingen te kiezen, die niet met dezelfde conjunctuurbewegingen meebewegen. Op die manier voorkomt u dat tegenvallende economische resultaten een te grote invloed hebben op uw rendement. Breng ook geografisch spreiding aan, door bijvoorbeeld aandelen uit Azië te combineren met aandelen uit Europa of uit Zuid-Amerika. Op die manier kunt u het risico over verschillende delen van de wereld uitspreiden.

 

Geen overhaaste beslissingen en andere volgen

Belangrijke don’ts zijn er aan de andere kant natuurlijk ook. Het is bijvoorbeeld van belang om geen overhaaste beslissingen te nemen. ‘Nu of nooit’ posities zijn er op ieder moment, dus wacht gerust de volgende af en doe eerst een goede technische of fundamentele analyse. Beleggen vraagt veelal om een flinke investering en een belangrijke beslissing. Volg ook niet klakkeloos op wat anderen zeggen, ook niet wanneer zij zelfverklaard specialist zijn op het gebied van beleggen. Voer zelf een goede analyse uit en bepaal op basis van uw gewenste risicoprofiel en het rendement dat u wilt bereiken of de investering een goede vormt.

 

Gebrek aan strategie

Tenslotte vormt het ontbreken van een goede strategie, een doel of een idee voor ogen één van de belangrijke don’ts. Zorg er in plaats daarvan voor dat u goed weet wat u wilt bereiken, of waarom u de investeringen doet. Gaat het u puur om het rendement, of wellicht ook om de ondersteuning van bepaalde ondernemingen of doelen in de wereld? Kies een duidelijke strategie en houd daaraan vast, ook op het moment dat het even tegenzit. Neem verliezen en realiseer winsten, maar gebruik een degelijke strategie tijdens het beleggen op zowel de korte als de lange termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *