Leer hier alles over combinatieorders!

Als belegger heeft u de mogelijkheid om een combinatieorder uit te voeren, bijvoorbeeld wanneer u ervoor wilt zorgen dat u een slimme constructie opzet, om u in te dekken tegen mogelijke verliezen. Er zijn verschillende optiestructuren mogelijk, waarmee u het risico kunt spreiden en u in kunt zetten op bepaalde ontwikkelingen van een koers. Het is bij een combinatieorder van belang dat de verschillende orders tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd, om te voorkomen dat er situaties ontstaat waar u zich lastig uit kunt redden.

 

Dezelfde onderliggende waarde

U kunt een combinatieorder uitvoeren op een bepaalde onderliggende waarde. Houd er hierbij rekening mee dat de verschillende orders die u uitvoert van toepassing zijn op dezelfde onderliggende waarde. U koopt een bepaald aandeel of een optie op een bepaald aandeel. De overige orders die u uit wenst te laten voeren hebben ook betrekking op deze onderliggende waarde en zorgen er bijvoorbeeld voor dat u niet teveel verlies hoeft te nemen wanneer de koers zich in de verschillende richting ontwikkelt. U kunt er aan de andere kant ook voor zorgen dat u af kunt wachten hoe de koers zich ontwikkelt, om daar maximaal op in te spelen wanneer dit beter duidelijk wordt.

 

Tegelijkertijd uitvoeren

Het is bij een combinatieorder van belang dat de verschillende transacties tegelijkertijd plaatsvinden. Het is alleen op die manier mogelijk om de beweging van de koers voor te zijn en er daarmee voor te zorgen dat er een aantrekkelijke positie ontstaat. Houd er rekening mee dat het relatief lastig is om een combinatieorder uit te voeren, aangezien alle ordermogelijkheden beschikbaar dienen te zijn.

 

Voorbeelden van combinatieorders

U heeft verschillende mogelijkheden om een combinatieorder uit te voeren. Een bekend voorbeeld hiervan is de optiespread, waarmee u ervoor kunt zorgen dat u de opties met wat meer zekerheid kunt aankopen. Daarnaast kunt u zorgen voor een straddle of een strangle. De straddle staat voor een optiecombinatie waarbij u zowel een call-optie als een put-optie koopt. Dit is onder andere een goed idee wanneer u denkt dat er een flinke koersschommeling plaats zal vinden, zonder dat het u duidelijk is in welke richting dit zal gebeuren. Wat dat betreft kunt u er met een combinatieorder voor zorgen dat u wat flexibiliteit in uw mogelijkheden in kunt bouwen, al gaat dat aan de andere kant natuurlijk ook ten koste van het maximale rendement. Maak een afweging tussen het risico dat u wilt lopen en het rendement dat u aan de andere kant wenst te maken. Een combinatieorder is vooral geschikt voor de meer ervaren of zelfs professionele belegger, die de gevolgen goed kan inschatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *