Beleggingshorizon

Kom hier alles te weten over de beleggingshorizon!Beleggingshorizon

De beleggingshorizon een belangrijk onderdeel bij een succesvolle beleggingsstrategie. De beleggingshorizon gaat over de periode waarin u uw beleggingsdoel wilt behalen. De beleggingshorizon is een belangrijk onderdeel bij het bepalen van uw beleggingsstrategie.

De beleggingshorizon is in principe ook de periode waarin u uw vermogen kunt missen, deze periode kan per belegger sterk verschillen. Er zijn beleggers die geen beleggingshorizon hebben of hier niet over nadenken, dit is zonde aangezien de beleggingshorizon een goed beeld geeft over rendement en risico dat u wilt gaan lopen.

 

Leeftijd en de beleggingshorizon

Iedere belegger heeft een andere beleggingshorizon, als belegger moet u naast uw beleggingsdoel ook een concrete beleggingshorizon hebben. De leeftijd van de belegger is vaak een bepalende factor. Een belegger die heel jong is, heeft nog vele jaren voor zich en zou een grotere beleggingshorizon kunnen hebben. Een belegger die een wat oudere leeftijd heeft, heeft in principe een kortere horizon.

Toch bestaan er ook veel uitzonderingen op deze regel. Jonge beleggers willen vaak ook binnen een veel kortere tijd een goed rendement behalen. In veel gevallen willen jonge beleggers grote rendementen behalen, binnen een periode van bijvoorbeeld een aantal maanden of maximaal een aantal jaar. De beleggingshorizon is in dat geval klein en de belegger moet zijn beslissingen dan ook aanpassen aan deze horizon.

Het risico ligt bij een korte beleggingshorizon vaak erg hoog. Er moet in zulke gevallen ook worden gedacht aan korte termijn beleggen of daytrading. Rendementen kunnen al snel oplopen naar bijvoorbeeld 10% per week. Het risico dat hieraan kleeft is ook flink aanwezig in zulke gevallen.

Als u een langere beleggingshorizon heeft, zult u in staat zijn om ook wat rustiger aan te doen met het risico. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om alsnog grote risico’s te nemen wanneer u een lange beleggingshorizon heeft. Bij een lange beleggingshorizon heeft u in ieder geval genoeg mogelijkheden om te spelen met rendement en risico.

 

Uw beleggingshorizon vaststellen

Uw beleggingshorizon vaststellen is niet al te moeilijk. Het is dan ook jammer dat veel beleggers geen idee hebben wat deze horizon is. Het bepalen van uw horizon kan door de volgende vragen aan uzelf te stellen:
  • Hoelang kan ik het geïnvesteerde vermogen missen?
  • In welke periode wil ik mijn beleggingsdoel behalen?
Als u de bovenstaande vragen goed kunt beantwoorden, bent u al een heel eind op weg om uw horizon vast te stellen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *