Beleggingsdoel

Beleggingsdoel

Kom hier alles te weten over het beleggingsdoel!

Wanneer u gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om uw beleggingsdoel vast te stellen. Een beleggingsdoel hebben zorgt ervoor dat er voor uzelf duidelijkheid bestaat over hoeveel rendement u wilt behalen en hoeveel verlies u wilt lopen. Veel beleggers hebben geen concreet beleggingsdoel voor zichzelf vastgesteld en dit is ontzettend jammer. Inzicht en duidelijkheid hebben over uw doel is van belang, omdat u zo de manier waarop u belegt kunt bepalen en kunt aanpassen. Ook kunt u uw risicoprofiel op deze manier aanpassen.

 

Over beleggingsdoelen

Er bestaan talloze beleggingsdoelen en een beleggingsdoel is voor elke belegger weer anders. Er zijn beleggers die beleggen voor hun pensioen, beleggers die vermogensopbouw willen realiseren of bijvoorbeeld beleggers die extra inkomsten willen realiseren voor een huis of een wereldreis. Een beleggingsdoel kan erg klein, maar dus ook erg groot zijn.

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke wensen en doelen in zijn/haar leven en om deze reden kan het ook voorkomen dat u volledig tegenstrijdige belangen heeft dan andere beleggers in de beleggingswereld. Het is daarom ook goed dat u hiervan op de hoogte bent.

Een beleggingsdoel moet bepalend zijn voor uw beslissingen bij het beleggen. Als u belegt omdat u uw pensioen wilt aanvullen, is het verstandig om niet al te grote risico’s te nemen. Uw rendement ligt dan ook wat lager, maar dit is niet perse een groot probleem. Wat u bij pensioenopbouw natuurlijk niet wilt, is dat u veel geld verliest. Uw beleggingsdoel vaststellen is niet al te moeilijk en in de onderstaande alinea kunt u hier meer over te weten komen.

 

Uw beleggingsdoel vaststellen

Wat van belang is bij een beleggingsdoel, is dat het zo concreet mogelijk wordt gemaakt. Het is bijvoorbeeld een idee om uw doel op papier op te schrijven. Als u maar weet waar u voor belegd, zodat u weet waar u mee bezig bent en waar u het voor doet. Voordat u moet gaan beleggen moet u hier al goed over na gaan denken. Tijdens uw beleggingen moet u uw handelingen ook aanpassen aan uw beleggingsdoel. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Wat wilt u bereiken met uw beleggingen?
  • Wat wilt u voor jaarrendement behalen?
  • Wat is het risico dat u bij dit jaarrendement wilt lopen?
Als u de bovenstaande vragen goed kunt beantwoorden, bent u al een heel eind op weg om uw doel vast te stellen.
 

Geef een reactie