Afstempelen aandelen

Afstempelen aandelen, wat is dit?Afstempelen aandelen

Het afstempelen van aandelen vindt plaats als een bedrijf slecht presteert en weinig keuzes meer heeft als het gaat over de redding van het bedrijf. Het afstempelen aandelen maakt vaak onderdeel uit van een reddingsplan om ervoor te zorgen dat het bedrijf weer een impuls kan krijgen. Wanneer afstempelen aandelen nodig is, komt dit omdat bijvoorbeeld de winst enorm tegenvalt gedurende een lange periode, of als de schuldenlast niet meer te dragen valt.

Het afstempelen aandelen is iets dat nooit leuk is om te doen, voor de bestaande aandeelhouders al helemaal niet. Stel u heeft een aandeel gekocht voor €50,-, dan kan het zijn dat uw buurman datzelfde aandeel voor €1,- kan kopen! Dit is natuurlijk een grote misinvestering die u dan heeft gemaakt. Afstempelen van aandelen wordt ook wel redenominatie genoemd.

Beleggen op de beurs? Begin hier direct!

 

Afstempelen aandelen gaat als volgt:

De nominale waarde van een aandeel wordt verminderd, bijvoorbeeld van €50,- naar €1,-. Wanneer dit gebeurt is dit dus vooral zuur voor de huidige aandeelhouders. Het is in vele gevallen echter wel noodzakelijk om aan het afstempelen aandelen te doen. De nominale waarde wordt weer gelijk gesteld aan de werkelijke waarde van de onderneming.

Door deze maatregel wordt de financiële positie een stuk beter. Er ontstaat weer een realistisch beeld van de waarde van het aandeel. Bij het afstempelen van aandelen is het vaak zo dat er een emissie volgt met vele nieuwe aandelen die worden uitgegeven. Hierdoor ontstaat er weer nieuw kapitaal voor de onderneming. Vele beleggers zien natuurlijk dat de waarde van het aandeel is gedaald, maar dat is de koers van het aandeel ook. Investeren in zo’n bedrijf is daarom soms wel verstandig.

Dit geldt natuurlijk niet voor alle gevallen. Het afstempelen van aandelen kan ook leiden tot een uiteindelijk faillissement. Alleen structurele verbeteringen in de bedrijfsvoering, de liquiditeit, de solvabiliteit enz. zorgen ervoor dat zo’n onderneming er weer helemaal bovenop kan komen.

 

Nog wat tips…

Wanneer u aandelen koopt, wees dan altijd voorzichtig en maak een goede fundamentele analyse. Hierdoor zal u niet snel in een situatie komen waarbij het bedrijf de aandelen gaat afstempelen. Wanneer u wel in de situatie komt dat afstempelen van aandelen noodzakelijk is geworden voor het bedrijf, heeft u een grote misinvestering gedaan. U kunt ervoor kiezen om nieuwe aandelen te kopen, of simpelweg het verlies te nemen.

Voor de onderneming zelf is het in sommige gevallen erg hulpvol om aan afstempelen van aandelen te doen. Dit is niet leuk voor de huidige aandeelhouders, maar de werkelijke bedrijfsvoering moet ook gelijk worden gesteld aan de nominale koers van de onderneming. Op deze manier ontstaat er ook vertrouwen bij de belegger. Dit zal zeker gelden voor de lange termijn wanneer de onderneming weer winsten zal gaan genereren.

Als u meer wilt weten over beleggen op de beurs en het afstempelen van aandelen, is het verstandig om een account aan te maken bij een handelsplatform of broker. Hier kunt u zelf handelen op de beurs en kijken hoe aandelen in elkaar zitten.

Begin hier met het beleggen op de beurs!

 

Bekijk ook…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *