Leer hier alles over aandeelhouders!

Aandeelhouders

Bent u aandeelhouder, of bent u benieuwd wat het inhoudt om dat te zijn? Houd er rekening mee dat veel van de rechten van een aandeelhouder vooral op papier bestaan. Deze rechten zijn vooral interessant voor de grote instellingen die investeren.

Op het moment dat u als particuliere belegger wenst te investeren gelden deze rechten in principe ook voor u. De kans is alleen kleiner dat u er actief gebruik van zal maken.

Als aandeelhouder bent u in ieder geval mede-eigenaar van de onderneming en heeft u stemrecht tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA).

Koop hier aandelen en wordt ook aandeelhouder!

 

Mede-eigenaar van de onderneming

Als aandeelhouder bent u mede-eigenaar van de onderneming. Dit valt bij grote multinationals waarschijnlijk wat lastig te beseffen, maar dit is gemakkelijker wanneer we kijken naar kleinere ondernemingen. Stel dat onderneming X 1.000 aandelen uitgeeft, tegen een waarde van €10. Dat betekent dat het bedrijf een waarde heeft van €10.000. Op het moment dat u €100 in het bedrijf investeert koopt u daarvoor 10 van de 1.000 aandelen en bent u 1% eigenaar van de onderneming. Dit werkt op een vergelijkbare manier bij grote ondernemingen, al zijn de percentages waarvan u eigenaar bent dan natuurlijk een stuk kleiner.

 

Stemrecht tijdens AVA

Als aandeelhouder heeft u daarnaast stemrecht tijdens de AVA, mits daarop geen uitzonderingen zijn gemaakt. De AVA is het hoogste orgaan binnen een onderneming, aangezien u met de eigenaars bij elkaar komt. Samen heeft u het bedrijf in uw bezit en mag u dus bepalen over de koers die het bedrijf zal varen, of de beloning van de commissarissen die voor u het bestuur controleren. In de praktijk zal u als aandeelhouder waarschijnlijk niet direct deelnemen aan de AVA, maar u heeft die mogelijkheid wel. Houd er rekening mee dat veel andere instellingen vaak een groot deel van de aandelen bezitten.

 

Aandeel aan toonder

Als aandeelhouder stond een aandeel vroeger op uw eigen naam, waarmee duidelijk was dat u in het bezit was van een stukje van de onderneming. Vandaag de dag is dat niet langer het geval, aangezien we bijna altijd werken met de aandelen aan toonder. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de aandelen te verhandelen, aangezien het niet langer nodig is om de aandelen op naam over te schrijven wanner u deze aan iemand anders wilt verkopen.

 

Elektronisch handelen

In veel van de gevallen zal u als aandeelhouder nauwelijks merken dat u dit daadwerkelijk ook bent. U merkt het alleen aan het feit dat u een positie in een onderneming heeft genomen. Deze positie vertegenwoordigd vervolgens een waarde. Mede dankzij het elektronisch handelen merken we weinig van de daadwerkelijke aandelen die we kopen en kijken we vooral naar de waarde van het kapitaal dat we hebben geïnvesteerd. U kunt als aandeelhouder op twee manieren voor een rendement op uw belegging zorgen. U kunt een koerswinst maken door de aandelen op een later moment tegen een hogere prijs te verkopen en u kunt gebruik maken van het eventuele dividend dat de onderneming uit zal keren.

Ook aandeelhouder worden? Maak een account aan bij Binckbank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *