Lees hier alles over aandelen op naam!Aandelen op naam kopen

Aandelen op naam komen nog altijd voor, al zitten ze op een andere manier in elkaar dan de ‘reguliere’ aandelen, zoals we die op de beurs kunnen verhandelen. Het zijn aandelen die de naam van de eigenaar vermelden, zoals de naam van de aandelen dat natuurlijk al aangeeft.

We vinden de aandelen op naam onder andere terug in besloten vennootschappen, waar er doorgaans slechts enkele aandeelhouders zijn. Aandelen op naam worden ook wel registeraandelen genoemd.

Aandelen kopen is hier mogelijk!

 

Wat zijn aandelen op naam?

Aandelen op naam zorgen voor een ‘aandeel’ in een bedrijf, dat gekoppeld is aan een eigenaar die met zijn of haar naam beschreven wordt. Het is de tegenhanger van aandelen aan toonder. De aandelen aan toonder kunnen vrij worden verhandeld en werken daarmee anders dan de aandelen op naam. Deze aandelen zijn specifiek voor u bestemd en kunnen dan ook niet zomaar worden verkocht. Het zijn over het algemeen de BV’s die er met deze vorm van aandelen voor zorgen dat het eigendom van de onderneming op een officiële manier kan worden verzorgd.

 

Voor- en nadelen van aandeel op naam

Het grote voordeel van de aandelen op naam is dat het altijd direct duidelijk is aan wie de aandelen toekomen. Er is hiervoor geen fysiek of virtueel aandeel nodig om het eigendom hiervan aan te kunnen tonen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat het eigendom van een besloten vennootschap op een heel duidelijke en formele manier verdeeld kan worden. Zijn er bijvoorbeeld 4 vennoten aanwezig, dan kunnen zij de aandelen op naam toegewezen krijgen om ervoor te zorgen dat ze gedeeltelijk eigenaar zijn van het bedrijf dat ze hebben opgericht.

Het grote nadeel van de aandelen op naam is de beperking met betrekking tot het verhandelen hiervan. Op het moment dat u een aandeel op naam bezit en u dat graag wilt verkopen is het van belang om een ander te vinden die het aandeel op zijn of haar naam wil laten zetten. Dit kost tijd en moeite, zeker in vergelijking tot het verhandelen van de aandelen aan toonder. Op het moment dat u die aandelen wilt verhandelen is het voldoende om een verkoopprijs overeen te komen. De nieuwe eigenaar hoeft de aandelen theoretisch gezien alleen maar te kunnen ‘tonen’, waardoor dit zorgt voor een relatief gemakkelijke manier van verhandelen.

 

Komen aandelen op naam nog voor?

Ja, de aandelen op naam komen nog steeds voor, al staat het aantal in schril contrast tot de aandelen aan toonder. De aandelen op naam zorgen ervoor dat het eigendom van een BV formeel geregeld kan worden, of komen voort uit een constructie vanuit het verleden. De aandelen die op de beurs verhandeld worden zijn over het algemeen allemaal ‘aan toonder’, waardoor er geen sprake is van een tenaamstelling. De aandelen op naam zullen nooit helemaal verdwijnen, maar indien u in aandelen wilt handelen kunt u zich beter richten op de aandelen aan toonder.

 

Bekijk ook de volgende artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *